Godišnjica rođenja: Alija Izetbegović, Predsjednik RBiH


Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine rođen je na današnji dan, 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu.

– U pauzi zasjedanja Drugog bošnjačkog sabora u Holliday Innu u Sarajevu neko je zidove oblijepio slikama Alije Izetbegovića. Kada je on stupio za govornicu prvo što je rekao bilo je to da se one njegove slike skinu. Da to nisam vidio i čuo 1993, ja ga sada ne bih rahat mogao zvati Alija, a još manje dragi Alija, mada mi nikad nije ni palo na pamet da ga lično oslovljavam samo imenom. On je za mene uvijek bio moj Predsjednik!, kazao je o Izetbegoviću rahmetli Nedžad Ibrišimović, jedan od najznačajnijih bh. književnika

Jedan od najznačajnijih bh. pisaca i publicita, Predrag Matvejević, o Aliji Izetbegoviću je rekao:

– Ja se nalazim među onima koji su branili Aliju Izetbegovića. I ne kajem se. On je previše pošten čovjek i premalo zna lagati da bi mogao izaći na kraj sa lažovima, sa kojima je prisiljen da razgovara i pregovara. Stavljam ga među ljude kojima se ponosim što sam ih branio. On se nalazi u takvoj tragičnoj sudbini, da ne vidim kako bi neko učinio bolje da je na njegovom mjestu.

Rahmetli Nijaz Duraković, ratni član Predsjedništva BiH, na vijest o Izetbegovićevoj smrti je kazao:

– Sa mojim prijateljem i dugogodišnjim saradnikom Alijom Izetbegovićem proveo sam četiri ratne i najteže godine. On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u povijesti bošnjačkog naroda bar za zadnje stoljeće jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio, slobodu i demokratiju.

Richard Hoolbruke, kreator Dejtonskog sporazuma u jednoj od izjava o Izetbegoviću je rekao:

– Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on. Ali, ponavljam, da nije bilo njega, Bosne i Hercegovine ne bi bilo. On je razlog postojanja BiH

One response to “Godišnjica rođenja: Alija Izetbegović, Predsjednik RBiH

  1. Povratni ping: Tri decenije od tzv. “Sarajevskog procesa” | Bošnjaci·

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s