Fatmir Alispahić: „Čistota je naša tradicija”


SARAJEVO, Baščaršija
Manifestacija „Dani bošnjačke tradicije 2009.”, u organizaciji „Demusa”
Predavanje na temu „Čistoća naša tradicija”
Iz obraćanja mr. Fatmira Alispahića

Nije pitanje – da li bošnjačka tradicija podrazumijeva čistotu, kao vjersku i moralnu okosnicu svoga bitka, već je pitanje – da li se ta tradicija može očuvati u okruženju koje dvojni i tržišni moral nameće kao društvenu i duhovnu vrlinu? Čistota je aktivni, djelatni, kreativni, a ne tek formalni strah od grijeha u bošnjačkom životu, što je i odredilo da Bošnjaci kroz teška historijska iskušenja prođu neokaljana obraza, jer su u ime moralne čistote uvijek ostajali distancirani od revanšizma, osvete, netrpeljivosti…

Gdje i kako živi kult čistote u bošnjačkoj tradiciji? Ako ga nema u medijskoj, kulturalnoj, obrazovnoj svakodnevnici, onda bi taj kult čistote mogao biti tek muzeološki eksponat koji svjedoči o davnim i nepovratnim vremenima. Ali, Bošnjaci ne žele živjeti u muzejskoj vitrini, a da na njihovom mjestu, pod njihovim imenom, živi neki drugi sadržaj, koji nema veze sa njihovim običajima i kulturnim naslijeđem. Bošnjačko biće želi revitalizaciju svoje tradicijske osnove, svoga kompasa čistote, taman u mjeri u kojoj tradicija čini svakodnevnicu drugih evropskih naroda.

Mi danas znamo da je kult čistote u bošnjačkoj tradiciji utemeljen i pretakan kroz različite oblike kreativnosti i duhovnosti, od usmene predaje, preko graditeljstva, preko sevdalinke, preko pisane riječi, pa sve do društvene i političke prakse ovog vremena. Okruženi smo akustikom vode i strahom od grijeha. Ali mi nemamo cjelovitog istraživačkog djela koje bi sa izvorištem povezalo tu mrežu vodotokova koji u ime bošnjačkog opstanka tkaju jedinstveni bosanski ćilim. Ovo je skromno nastojanje da afirmiramo jednu od najvažnijih tema bošnjačke duhovne baštine.

(Iz knjige Fatmira Alispahića “Godišnjak 2009”)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s