Prije 20 godina srušen je Stari most u Mostaru


Kada se na današnji dan 1993. godine u 10.16 sati kameni svod Starog mosta u Mostaru nakon bjesomučnog granatiranja sručio u Neretvu, svijet je zanijemio. Jedan od najgorih urbicida 20. stoljeća bio je neshvatljiv, nepojmljiv, bolan…

Mostar bez Staroga mosta

Mostar bez Staroga mosta

Danas, 20 godina nakon tog monstruoznog i barbarskog čina, kameni luk koji se nadvija nad Neretvom ponovno krasi Mostar i služi na ponos svim građanima Bosne i Hercegovine.

Most je 427 godina čvrsto spajao dvije obale Neretve dok ga 9. novembra 1993. godine nisu srušili pripadnici HVO-a.

Vojska Hrvatskog vijeća obrane je granatiranje počela 8. novembra, ispaljeno je više desetaka projektila u luk i kule, da bi svoj rušilački pohod okončali sljedećeg dana kada se most sručio u Neretvu.

Ipak, Stari je rekonstruisan i potpuno obnovljen 2004. godine, a godinu kasnije je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Trenutno se za rušenje Starog mosta sudi zapovjedniku HVO-a Slobodanu Praljku pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u predmetu “Prlić i ostali”.

Vječiti simbol grada na Neretvi sagrađen je između 1557. i 1566. godine. Njegovu gradnju je naručio Sulejman Veličanstveni jer je bilo potrebno zamijeniti stari drveni viseći most.

Graditelji Starog mosta

Graditelji Starog mosta

Građenje je povjereno Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Iako je malo zvaničnih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučna konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.

Legenda kaže da je Hajrudin most morao sagraditi pod prijetnjom smrću. Navodno je on na dan skidanja drvene konstrukcije pobjegao iz Mostara iz straha da će se luk raspasti, a Sulejman svoj bijes iskaliti na graditelju.

Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad nivoa rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Gađan projektilima

Most je, prema riječima svjedoka, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Taj barbarski čin snimljen je kamerama, a snimak je brzo obišao cijeli svijet.

Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a. Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo.

Dan nakon rušenja Starog mosta u Mostaru, 10. novembra 1993. godine predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je sastanak sa predstavnicima takozvane Herceg-Bosne Matom Bobanom i Jadrankom Prlićem, te Matom Granićem, Ivićem Pašalićem i drugima.

O time svjedoče Tuđmanovi stenogrami, koji su dio dokaznog materijala protiv Jadranka Prlića i ostalih vojnih i političkih čelnika takozvane Herceg-Bosne, a kojima bi uskoro trebalo biti presuđeno za brojne zločine i Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tuđman je, usput, pitao ko je srušio “taj mostarski most”?

“On je, bile su strašne kiše, toliko pucan prije, tako da je sam pao”, kazao je Boban Tuđmanu.

Barbarski čin

Tuđman je ponovo pitao:

“Hoćemo li mi biti optuženi. Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?”.

Na to je Mate Boban kratko odgovorio: “Nama”.

Prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio je nakon rušenja Starog mosta “da je na trenutak zamrzio ljudski rod”.

Kako je ocijenio mostarski novinar Enes Ratkušić, sam čin rušenja Starog mosta svijet je “doživio kao barbarski čin bez presedana, zbog čega se njegova uspavana logika praćenja ratnih zbivanja sa strane najednom drastično promijenila”.

“Rušenje jedne od najljepših ćuprija na svijetu zapravo je probudilo zatomljenu savjest svijeta. Za 427 godina, koliko je odolijevala vremenu, ova ćuprija izuzetne arhitektonske ljepote, ali i graditeljskog umijeća, postala je simbolom grada na Neretvi, izazivajući zanimanje pjesnika, slikara, putopisaca, turista iz cijelog svijeta, ali i modernih graditelja, koji su Hajrudinovim rješenjima, s obzirom na vrijeme podizanja, 1566. godine, bili naprosto impresionirani”, istakao je Ratkušić.

Stari most je izgrađen između 1557 – 1566nakon što su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana Kanunija ili Veličanstvenog da dobiju novi most.

Izvodač gradnje mosta je bio lokalan čovjek Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi.

Sulejman I Veličanstveni (Kanuni ili Zakonodavac) postao je sultan 1520. godine. Pod njegovim vodstvom Osmansko carstvo je doseglo svoj vrhunac. Bio je poznat kao dobar i pravedan vladar. Donio je mnoštvo novih zakona i izgradio mnogo mostova, džamija, biblioteka i drugih korisnih objekata. U Bosni i Hercegovini su njegove zaostavštine, između ostalih, mostarski Stari most i Karađoz-begova džamija, Aladža džamija u Foči, Bajrakli džamija u Beogradu i mnogi drugi.

Stari most u Mostaru danas je stjecište turista iz cijelog svijeta i bez obzira na to koliko puta ste prešli preko njega, ne možete, a da se ne divite njegovoj ljepoti.

Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 - 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina.

Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 – 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina.

One response to “Prije 20 godina srušen je Stari most u Mostaru

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s