Ne namećite kršćanske praznike muslimanima


Saint Nicholas collageI ove godine Bošnjaci će obilježiti i slaviti katolički praznik Novu godinu, koja nastupa 1. januara 2014. godine po gregorijanskom kalendaru. A da to jeste katolička nova godina, najbolje će nam kazati Milan Vujaklija, u čijem “Leksikonu stranih reči i izraza”, na 377. stranici piše:

“Julijanski kalendar: kalendar koji je popravio i uveo Julije Cezar postavivši mu kao osnovicu Sunčevu godinu, umesto dotadašnje mesečeve godine, koja se zbog toga zove julijanskom godinom. Po ovome kalendaru, koji se još zove stari kalendar ili stari stil, danas se još upravlja pravoslavna crkva, dok se zapadne crkve upravljaju po kalendaru koji su, za pape Gregora XIII, izračunali naučenjaci 1582. i koji se zove novi stil ili gregorijanski kalendar; razlika između ova dva kalendara iznosi 13 dana.

Dakle, nedvosmisleno i jasno piše da se po gregorijanskom kalendaru, po kojem se danas ravna vrijeme u Evropi i po kojem će nova godina nastupiti 1. januara 2014. godine, upravljaju zapadne crkve (katolička, protestanska). Pravoslavna Novva godina nastupit će 13. januara.

Kršćani vrijeme računaju od rođenja Isusa Krista

Nažalost, ni ovakvi dokazi nekim Bošnjacima nisu dovoljni pa će isti ti reći da Nova godina nema nikakve veze za religijom i da je to međunarodni praznik. Neke od njih ne možete razuvjeriti ni kad ih podsjetite da su kršćani za početak računanja vremena uzeli rođenje Isusa Krista ( Isaa, alejhiselam), za kojeg kršćani tvrde da je bog.

Muslimani su, pak, za početak računanja vremena izabrali Hidžru, preseljenje Muhammeda, a.s., i muslimana iz Mekke u Medinu. I danas po muslimanskom, po hidžretskom kalendaru je 1433. godina. Muslimanska nova godina nastupila je 1. muharrema, odnosno 25. novembra.

Muslimanski lunarni kalendar ima Mjesečevu godinu koja traje 354 dana, osam sati i 48 minuta i za šest minuta je kraći od astronomske lunarne godine koja je od solarne kraća za 11 dana. I Jevreji imaju svoj kalendar; po njihovom kalendaru, po njiohovom račuanju vremena, sada živimo u 5772. godini.

Iz navedenih činjenica, koje su lahko provjerljive, Bošnjak, koji imalo drži do svoje vjere, ne bi trebao slaviti i obilježavati katoličku Novu godinu.
Uz novu godinu muslimanima je kao kukavičije jaje podmetnut i lik Djeda Mraza. Oni koji su bili u prilici da gledaju američke filmove, znaju da se ovaj lik pojavljuje pod imenom Djed Božićnjak ili Božić Bata i to isključivo djeci dijeli poklone uoči Božića.

Lika Djeda Mraza nema u bošnjačkoj književnosti

S tim u vezi, podsjetit ćemo i na odgovor fetva-i emina Enesa Ljevakovića, koji je na pitanje u vezi sa islamskim stavom o Djeda Mrazu i Novoj godini odgovorio:
„1. Djeda Mraz je izravno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao “Sveti Nikola”. Oni koji prešućuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Djeda Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obilježavanje, također, povezano s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa a.s., zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan i kao općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja.

2. Spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.

3. Pravo je svakog pojedinca i porodice da po vlastitoj savjesti i izboru prihvate ili ne prihvate spomenute simbole, ali je prema islamskom učenju svako i odgovaran za vlastiti izbor i postupke. Uzvišeni u Kur'anu kaže: “Svaki je čovjek odgovoran za ono što je uradio”. (El-Muddessir,38). Poslanik a.s. u jednom hadisu naglašava: “Svako od vas je čuvar/pastir i bit će odgovoran za ono što mu je povjereno”.

Svojevremeno je i rahmetli Alija Izetbegović, još je 1996. godine, rekao za Novu godinu da „to nije naš praznik“. Kazao je tada Alija Izetbegović da su Nova godina i Djed Mraz nametnuti muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode, te da bi ih muslimani kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.

Zbog tih riječi izetbegović je oštro napadan u medijima. Da su i Alija Izetbegović i Enes Ljevaković u pravu kada govore da ovi praznici nisu u skladu sa islamskom i muslimanskom tradicijom, govori i podatak da se u književnim djelima najpoznatijih bošnjačkih pisaca Meše Selimovića, Nedžada Ibrišimovića, Hamze Hume, Skendera Kulenovića, Safvet-befa Bašagića, Edhema Mulabdića, Mehmedalije Maka Dizdara, Ahmeda Muradbegovića, Rešada Kadića, Envera Čolakovića… nigdje ne može naći motiv obilježavanja Nove godine niti lik Djeda Mraza.

Na muslimansko obilježavanje katoličke Nove godine ne može se nimalo bezazleno gledati ako znamo za hadis Božijeg Poslanika, Muhammeda, a.s.:„Slijedit ćete ranije narode, pedalj po pedalj, aršin po aršin, pa čak i da uđu u gušterovu jazbinu vi biste ih u tome slijedili.” Rekli smo: „O Božiji poslaniče, da li se to misli na krščane i židove? A on odgovori: „A ko drugi nego oni” (Sahih, El-Hakim)

Upskos svemu ovome, ovih dana smo mogli pročitati vijest da je ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Emir Suljagić posjetio Bratunac i djeci povratnika uručio novogodišnje paketiće. Da zlonamjerni pogrešno ne razumiju: dobro je da se djeci poklanjaju paketići, ali nije dobro što se muslimanskoj djeci ti paketići dijele u sklopu obilježavanja katoličke Nove godine. Isto to rade i mnogi sindikati po općinskim organizacijama koji obezbjeđuju paketiće djeci svojih članova za katoličku Novu godinu, a istoj toj djeci ne obezbijede paketiće za hidžretsku novu godinu ili za Bajram. Nije dobro ni što direktori, profesori i nastavnici u školama u kojima su stopostotno muslimanska djeca organiziraju priredbe povodom ovog praznika. Na taj način nameću muslimanskoj djeci kršćanske pranike.

U inat Aliji Izetbegoviću

Nije dobro ni što Bošnjaci u povodu katoličke Nove godine organiziraju nekakve novogodišnje koncerte. A takav slučaj imamo u jednoj općini u kojoj se kao organizator novogodišnjeg koncerta pojavljuje i ustanova čiji je naziv – pazite sad – Javna ustanova Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“!!! Kao da to rade u inat rahmetli Aliji Izetbegoviću!

Šta učiniti da se muslimanima ne prodaju kršćanski praznici zamotani u oblandu „međunarodnih praznika“? (Osim katoličke Nove godine, muslimanima se uspješno podvaljuje obilježavanje i proslavljanje katoličkog sveca Valentina pod nazivom „Valentinovo“ ili „Dan zaljubljenih“.) Neka organizacija, neko udruženje bi trebalo uputiti zvanično pismo na adrese ministara, direktora škola i drugih javnih ustanova, profesora i nastavnika, novinara i zahtjevati od njih da muslimanima ne nameću katoličke ili bilo koje druge nemuslimanske praznike i svetkovine. Ako ništa drugo, barem ćemo znati kakav je ko i kakav je njihov odnos prema islamu i prema muslimanima.

Izvor: dzematrahic.ba

One response to “Ne namećite kršćanske praznike muslimanima

  1. Nekoliko puta utekstu se s pravom naglasava da “svako ima pravo da slavi, pa i mogucnost da ne slavi ono sto nece” !? Pa u cemu je onda problem !? Pa valjda bi vec svima trebalo biti jasno da Bosnjaci nisu samo muslimani vec i katolici i pravoslavci i ateisti i agnostici… i oduvijek su takvi bili.Medjutim, ukoliko autor ovog teksta ili bilo ko od njega autoritativniji misli da su Bosnjaci samo muslimani, recite nam pa da se i mi “Ostali” opredjelimo i budemo Kinezi ili Turci !?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s