JESMO LI VJERNI SAVJETIMA ČASNOG POSLANIKA?


Preko 14 stoljeća je prošlo otkako nas je napustio, ali njegova poruka i danas živi. On nas može izvesti iz mraka na svjetlost, baš kao što je nekad vodio Arape iz zaostalosti do najvećih stupnjeva uspjeha i slave. Njegov život bio je ispunjen milosrđem, suosjećanjem, brigom, obzirnošću, ljubaznošću i tolerancijom prema svim ljudima. Njegove izreke, poznate kao hadisi, najbolje su svjedočanstvo.

Muhammad s.a.v.s. SalatSkoro da nijedan dan ne prođe bez deprimirajućih vijesti iz neke muslimanske zemlje. Ili je to teroristički napad u Afganistanu ili sirijsko ratno vazduhoplovstvo bombarduje svoj vlastiti narod. Irak i dalje nastavlja biti u centru pažnje zbog nasilja najodvratnije vrste. Ovih dana Mali se pridružuje listi muslimanskih zemalja koje se suočavaju sa unutrašnjim previranjima i vanjskom intervencijom. U Pakistanu se broj ubijenih nastavlja povećavati zbog napada američkih bespilotnih letjelica ili međusektaških sukoba. Zašto se sve ovo dešava?

Mislim da nijedna osoba koja razmišlja o razlozima pogoršanja situacije u muslimanskom svijetu ne može a da ne postavi sljedeća pitanja: Je li ovo zajednica kakvu je zamislio poslanik Muhammed (s.a.v.s.), koji je rođen 12. rebiul-evvela, i da li bi svijet bio ovakav da su muslimani dosljedni principima svoje vjere i da žive u skladu sa smjernicama Poslanika (s.a.v.s) i učenjima Kur'ana Časnog?

Muslimani se mogu tužiti na mnoge stvari, ali ne mogu se žaliti da nemaju uzora. Oni imaju savršen uzor u svome Poslaniku (s.a.v.s.). Nema nijednog drugog poslanika o čijem životu se zna toliko mnogo podataka i detalja. Poslanik (s.a.v.s.) je živio u punom sjaju povijesti. Njegove riječi i postupci su dokumentovani kao što nije slučaj ni sa jednim drugim poslanikom. Detaljno su zabilježeni i u njihovu autentičnost ne sumnjaju nepristrasni istraživači i iskreni historičari.
Izuzetno je teško muslimanima današnjice zamisliti a kamoli podnositi teškoće kojima su bili izloženi Poslanik (s.a.v.s.) i njegovi drugovi. U devetoj godini misije, Poslanik (s.a.v.s.) – nakon što je preživio sva proganjanja i mučenja od strane mekkanskog stanovništva – krenuo je u Taif, dom Benu Seqif plemena. Nažalost, tamošnje plemenske starješine su se još gore ponijele prema njemu. Naredili su mu da napusti njihov grad. Čak su nahuškali uličnu djecu da ga tuku i gađaju kamenjem. Poslanik (s.a.v.s.) je krvario. Cijelo mu je tijelo bilo obliveno krvlju. Nije mogao skinuti sandale zbog žestine udaraca i torture kojoj je bio izložen. Oni koji bi da pribjegnu nasilju kao odgovor na ono što poimaju da je vrijeđanje Poslanika (s.a.v.s.) i islama trebali bi shvatiti da Poslanik (s.a.v.s.) nije želio nikakvo zlo svojim mučiteljima i proganateljima. Umjesto toga, uputio je srceparajuću dovu Svemogućem Bogu moleći Njegovu milost za ljude koji su ga progonili. Oni muslimani koji su netolerantni i koji pribjegavaju nasilju i na najmanju provokaciju nanose veliku štetu svojoj vjeri i principima tolerancije koju islam promoviše.

Kada je Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) uočio odsutnost žene u Mekki koja je imala običaj da ga vrijeđa i baca smeće na njega dok je hodao ulicama, raspitao se za nju i otišao joj u posjetu nakon što je saznao da se razboljela.

Preko 14 stoljeća je prošlo otkako nas je napustio, ali njegova poruka i danas živi. On nas može izvesti iz mraka na svjetlost, baš kao što je nekad vodio Arape iz zaostalosti do najvećih stupnjeva uspjeha i slave. Njegov život bio je ispunjen milosrđem, suosjećanjem, brigom, obzirnošću, ljubaznošću i tolerancijom prema svim ljudima. Njegove izreke, poznate kao hadisi, najbolje su svjedočanstvo.

Isticanje prava žena bila je tema koja ga nikada nije umarala. Svako od nas bi trebao pogledati šta je Poslanik (s.a.v.s.) sve rekao i radio s ciljem realiziranja časnog i uglednog položaja kojeg Islam pruža ženama. Međutim, tužno je vidjeti da mnogi muslimani ignorišu sve ovo ili se ponašaju na način koji daje vrlo pogrešan dojam o položaju žena u islamskom društvu. “Bojte se Allaha u pogledu žena,” rekao je Poslanik (s.a.v.s.). Drugom prilikom je rekao: “Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”
Evo još jednog hadisa: “Musliman ne smije mrziti svoju ženu. Ako mu se kod nje ne sviđa neka loša osobina, neka bude zadovoljan onom osobinom koja je dobra”. Prema njegovim riječima, “Musliman je savršeniji u svojoj vjeri što je više susretljiviji i ljubazniji prema svojoj supruzi.”

U onome što se smatralo revolucionarnom idejom u to vrijeme, Poslanik (s.a.v.s.) je učio svoje drugove da ostanu u službi svojih majki, rekavši da se džennet nalazi pod njihovim nogama.
Danas mi kršimo Poslanikova (s.a.v.s.) učenja ne samo u ovom kontekstu nego u mnogo drugih oblasti, što nam uzrokuje toliko problema i donosi lošu reputaciju našoj vjeri.

Krenite od samozvanih čuvara vjere. Oni propovijedaju pobožnost, ali jesu li oni sami zbilja pobožni? Da li oni žive u skladu sa načelima Islama? Oni propovijedaju, ali ne prakticiraju. A šta je s onima koji šire mržnje, vrijeđaju i ogovaraju druge – a sve to u ime vjere!? Zar ništa nisu pročitali o tome kako se Poslanik (s.a.v.s.) ophodio prema onima koji su bili u njegovoj blizini, uključujući i one koji su ga zlostavljali i pokušavali ubiti?

Da li ljudi na vlasti slijede Poslanikove (s.a.v.s.) zapovijesti? Da to istinski rade ne bi onda bilo toliko previranja u muslimanskim zemljama, što pruža priliku strancima da intervenišu i miješaju se u njihove unutrašnje poslove ili da bune jedan dio naroda protiv drugog.

Jesu li naši birokrati tačni i iskreni? Da li odgovaraju potrebama javnosti? Funkcioniranje državnih službi diljem muslimanskog svijeta tokom mjeseca ramazana nam kazuje svoju priču.
Mi sami sebi uzrokujemo većinu problema. Nema nikakve koristi plakati i govoriti kako neprijatelji planiraju naše uništenje ili pripremaju zavjere protiv nas. Naravno, to je ono što su neprijatelji posvuda radili tokom povijesti. Pitanje je samo trebamo li pomoći neprijateljima svojim postupcima ili neaktivnošću!

Uzmite za primjer znanstveni napredak i ekonomski razvoj. Muslimani su nekada vodili Europu ka znanosti i bili preteča u traganju za znanjem. Svi stručnjaci se slažu da bez arapskog sistema numerisanja, koji je uključivao decimale i šifru (nula), moderna znanost i biznis ne bi bili mogući. Prvi univerzitet u Evropi su osnovali muslimani u Španiji. U periodu od 8. do 10. stoljeća, Bagdad se razvijao kao najciviliziraniji grad na svijetu. Na njegovim univerzitetima studiralo je preko 6000 studenata iz cijelog svijeta.

Aristotel i Platon su ponovno bili otkriveni zahvaljujući muslimanskim znanstvenicima koji su preveli mnoge grčke rukopise na arapski jezik. Čak i nemuslimanski historičari priznaju da su muslimani bili začetnici moderne hemije, meteorologije, matematike, sociologije i geografije. Muslimanski hirurzi su također bili prvi koji su secirali ljudsko tijelo. Prvi poznati teleskop je napravljen za jednog muslimanskog vladara.

Trebamo se sjetiti da smo sljedbenici Poslanika (s.a.v.s.) koji je rekao da treba tražiti znanje čak i ako to znači da je neophodno putovati daleko kao što je tada bila Kina.

Danas, dok posrčući hodimo kroz zbunjujući i turbulentni svijet i dok nesigurnost i depresija zahvataju velike dijelove muslimanskog svijeta, moramo se vratiti učenjima Poslanika (s.a.v.s.). To je jedini način na koji se možemo osloboditi od društvenih bolesti od kojih patimo.

Nažalost, mi govorimo jedno, a radimo nešto drugo. Kur'an kaže: “Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se on sam ne popravi.” (Sura Al-Ra'd, 11. ajet).

Učimo sebe i svoju djecu o životu Poslanika (s.a.v.s.) sa čvrstom odlučnošću da ćemo ono što naučimo primijeniti u svakodnevnom životu. Budimo tolerantniji, opraštajmo više i pokažimo suosjećanje prema svim ljudima bez obzira kojoj rasi ili vjeri pripadali. To je najbolji način da pokažemo svoju ljubav i poštovanje prema našem Poslaniku (s.a.v.s.).

Autor: Khaled Almaeena
Napomena: Autor je eminentni novinar i glavni urednik lista Saudi Gazette.
Članak je objavljen 13. rebiul-evvela 1434., 24. januara 2013. godine.
Članak preuzet sa http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=51058

Hz-Muhammed-SAVS

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s