BOŠNJO SA DNA KACE


Nedžad Ibrišimović, "Ruhani i šejtani inspiracija", juna 1994.

Nedžad Ibrišimović, “Ruhani i šejtani inspiracija”, juna 1994.

Nedžad Ibrišimović, “Ruhani i šejtani inspiracija”, juna 1994.
“Ja sam taj Bošnjak kome Srbija, Hrvatska, Engleska, Francuska, Rusija i ini nude rezervat na mojoj sopstvenoj hiljadugodišnjoj grudi, prije nego što me dokusure. Ta to su čvrsto nakanili i javno i glasno obećali uz prećutnu podršku onih koji se diče demokratijom i zagovaraju ljudska prava. Ja sam taj kome, uz podršku svijeta, četnici i ustaše ne daju vode, struje, plina, hljeba, zavoja, svuda sam okružen topovima, obručima mržnje, nepovjerenja, surevnjivosti, obručima laži i licemjerja.
A ja još nikoga ne mrzim! Jer na mene je navalilo sve i ako budem koga mrzio onda ću mrziti samo sve, sve ljude ovoga svijeta, cio svijet, ni manje ni više nego cio svijet! Kad je takav da mi bez ikakave krivnje i povoda radi ovo što mi radi, kad može to da gleda, ne bilo ga! Takav svijet Kosmos će s gađenjem ispljunuti iz svojih usta!
Pa ipak – meni je merak! Jer ja sam Bošnjak! Bošnjo sa dna kace! Merak je meni da sam ja taj na koga je sve udarilo i iz neba i iz zemlje! Eh, evo, ja sam taj! Ko sam da sam, ja sam taj koga je sve sa svih strana spengalo. Cio svijet zadnjih dana viče:
“Ne predaš li se, Bošnjo, mi ćemo te umoriti glađu, zlikovce nagraditi, što smo pomagali – pomagali smo ti, ne prestaneš li se opirati onima koji te ubijaju i koji su te otjerali s kućnoga praga, nećemo ti dati ni hrane, ni vode, ni lijekova, ni bilo čega; a oružje kojim bi da se braniš ionako ti nismo dali nikada, ne damo ti ni sada, niti ćemo ti ga ikada dati!”

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s