Javni poziv bošnjačkim bh parlamentarcima


U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji trenutno borave u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, apelujemo na predstavnike bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine, da urade ono što je u interesu Bosne i Hercegovine, i 24. januara. 2014 godine, bojkotuju sjednicu Doma naroda kada će na dnevnom redu biti prijedlog Zakona o boravištu i prebivalištu

Ne šuti više, ovo je tvoja zemlja!

Ne šuti više, ovo je tvoja zemlja!

Javni poziv svim predstavnicima bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji trenutno borave u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, apelujemo na predstavnike bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine, da urade ono što je u interesu Bosne i Hercegovine, i 24. januara. 2014 godine, bojkotuju sjednicu Doma naroda kada će na dnevnom redu biti prijedlog Zakona o boravištu i prebivalištu.

Ovaj zakon predstavlja največu prijetnju Aneksu 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma jer bi se njime definitivno ugrozila prava povratnika i prognanika iz manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini. Naime, ovaj zakon bi de jure stavio u nadležnost policiju entiteta Republike Srpske da redovno vrši reviziju kojom bi se svojevoljno poništile registracije prijave prebivališta povratnika i prognanika u dijaspori, kao što su to, de facto radili u Srebrenici i Foči 2012 godine. Nakon podnošenja tužbi od strane bošnjačkih povratnika sudovima u Srebrenici i Bijeljini, došlo je do potvrde u konačnoj presudi da su policijske stanice u ovim povratničkim opštinama pogrešno tumačili propise i poništavale legalno izdate dozvole o boravku povratnika na svojim prijeratnim adresama. Ne treba ni sumnjati da bi se usvajanjem predloženog zakona, vrata širom otvorila za novim kršenjem ljudskih prava i sloboda, koja bi bila usmjerena prvenstveno protiv građana, povratnika bošnjačke i hrvatske narodnosti.

Pozivamo bošnjačke poslanike da zaštite integritet, suverenitet i jedinstvo države Bosne i Hercegovine i stanu na stranu ljudskih prava i sloboda prognanika i svih žrtava genocida i agresije protiv Bosne i Hercegovine, tako što će odbiti da prisustvuju ovoj sjednici. Svojim odsustvom staće na prvu liniju odbrane naše jedine domovine, i poslati poruku da predstavljaju interese građana iz svih djelova Bosne i Hercegovine, a ne samo onih koji borave u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida Kanada

22. januar. 2014. godine

One response to “Javni poziv bošnjačkim bh parlamentarcima

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s