Karahasan: Musliman sam, elhamdulillah


Na sesiji Conciliumove konferencije “Religija i identitet” koja se održava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu,predsjednik Društva pisaca BiH, književnik i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Gracu, Dževad Karahasan govorio je o temi “Identitet: napetost i sukobi”.

Karahasan: Musliman sam, elhamdulillah

Karahasan: Musliman sam, elhamdulillah

Profesor Karahasan kaže da sve promatra iz vizure teatra i drame.

Pojašnjava da je drama književni oblik koji se temelji na aktivnom odnosu dvaju subjekata. Subjekt je uvijek aktivan, onoga momenta kada smo rekli odnos dvaju subjekata rekli smo ‘međusoban’, rekli smo ‘aktivan’. U drami si ti uvjet moga ja. Drame nema bez drugog. Tako iz te vizure promatram doslovno svaki identitet.

„Ja sam, elhamdulillah, musliman. Imam aktivno neposredno iskustvo katoličanstva, imam aktivno neposredno iskustvo pravoslavlja, nažalost, manje neposredno i duboko iskustvo judaizma. Ni to što katoličanstvo poznajem, poštujem i volim, ni to što pravoslavlje poznajem, poštujem razumijem i volim, nije dovelo u pitanje nimalo moje muslimanstvo. Naprotiv!“,kaže profesor Karahasan.

Naglašava da je njegov najbolji prijatelj fratar Mile Babić, profesor kristologije.

„To što svaki treći dan razgovaram s njim nije nipošto dovelo u pitanje činjenicu da sam musliman, pisac, navijač Čelika i Frajburga, kao što nije dovelo u pitanje činjenicu da je on teolog, filozof ili navijač ne znam koje nogometne reprezentacije. Naprotiv!“, istakao je.

Jednom sam, prisjetio se, imao čast primati u Italiji jednu nagradu i u govoru u kome je zahvalio neoprezno je rekao da je Mile Babić svoga katoličanstva vjerovatno svjesniji nego tadašnji kardinal Ratzinger, kasnije papa Benedikt 16.

„Kada tako nešto kažete u Italiji, naravno morate odmah to objašnjavati. To sam objasnio. Kardinal Ratzinger, kojeg visoko poštujem , katolik je u Vatikanu, okružen je samim katolicima“,kaže Karahasan.
Dodaje, da „kada bi moglo, u Vatikanu bi i golubovi i kamenje i drveće bili katolički. Tu vam prijeti opasnost, da osjećanje, da ste katolik automatizirate i izgubite. Mile Babić je katolik u Sarajevu“.

„On svaki dan ima posla s muslimanima, pravoslavcima, židovima, scijentistima, ateistima, agnosticima, on svaki dan svoje katoličanstvo osvješćuje, opredjeljuje se za njega iz svoje ljudske slobode, te kako bi morao objasniti da i uvjeriti Italijane da je to mnogo više jer ne dozvoljava automatiziranje“, rekao je Karahasan.

„Kulturnog identiteta moramo biti svjesni. Iz te perspektive drame, odnosa dvaju subjekata, razumijevam i religijske identitete, kulturne, ustvari sve je identitet. Jer vi i svoj ljudski identitet, činjenicu da ste čovjek, osvješćujete i prepoznajete, preko razlika od drugih formi postojanja“, kaže Karahasan.

Zahvaljujući tome, pojašnjava, „što imamo oko sebe drveće, ptice i krave, razumijevamo da smo ljudi. Zahvaljujući tome što nasuprot nas imamo žene, razumijemo da smo muškarci. I obrnuto. Zahvaljujući tome što preko puta sebe imamo katolike, osvješćujemo svoj muslimanski ili pravoslavni ili koji već identitet.“

„Postoji Jedan Jedini identitet koji nema granica i ne živi od granica. To je ono starozavjetno ‘Ja sam Onaj koji Jesam‘, Tako može govoriti samo Bog, jer je On Izvor svih identiteta. On se prema identitetima na stvarnom svijetu odnosi kao vječnost prema vremenu. Bog je Izvor postojanja. On ne postoji, On daje postojanje. I zato On može reći Ja sam Onaj koji Jesam. Svi mi koji postojimo moramo reći ja sam ja jer si ti ti, i ti si ti jer sam ja ja“,zaključio je profesor Karahasan.

Izvor: Fena

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s